זה הכל עניין של טעם
"אוהבים נקניקיות?" אני לא! אף פעם לא הבנתי מה אנשים מוצאים בנקניקיה. תנו לי סטייק סינטה מדמם, או לחילופין, סביצ'ה מדג ים שדגו באותו בוקר ואני מאושרת. יש אנשים שקונים נקניקיות, קבב מוכן, או פסטרמה. לאנשים עסוקים תמיד נוח שיש במקפיא אחד המעובדים האלה לשלוף כאשר הם עייפים או עסוקים. אלא שיום בהיר אחד בחודש אוקטובר 2015, בשר מעובד הפך להיות נוח פחות.
באותו יום באוקטובר 2015 פרסמה הסוכנות לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי הכרזה דרמטית: מוצרי בשר מעובד מסרטנים. הודעה זו סווגה את הנזק שנגרם מצריכת בשר מעובד באותה רמת סיכון שנגרם מעישון סיגריות או חשיפה לאסבסט. הצרכנים הישראלים "הצביעו ברגליים" בקופות הרושמות של הסופרמרקט ובשבוע הראשון דווח בעיתונים על התרסקות המכירות: ירידה של 27% בממוצע ברכישת מוצרי בשר מעובד בהשוואה לפני ההכרזה.
בכיר בתעשיית המזון המעובד אמר בראיון לעיתונות שהפגיעה "…היא רצינית, ואסור להתייחס אליה כאל אירוע נקודתי". את השנה שבאה בעקבותיה, יעדיפו כל חברות המזון המעובד לשכוח. שנת 2016 היתה שנה שבה חלק מהחברות פטרו עובדים וצמצו את פעילות הייצור. מהפרסומים כשנה לאחר מכן, ככל הנראה החלה התאוששות בענף, אולם המכירות עדיין נמוכות בהשוואה לנתונים שדווחו לפני כן.
זה הכול ענין של פרספקטיבה
הענין הוא שהכרזה זו לא באה כרעם ביום בהיר. הרי הדברים אינם חדשים, וארגון הבריאות חוקר במשך שנים רבות את הנושא. אינספור פרסומים בכתבי עת רפואיים קשרו בין צריכה קבועה של בשר מעובד לסרטן המעי. אולם מה שהפתיע את השוק הוא הנחרצות שבה השווה ארגון הבריאות העולמי בין צריכת בשר מעובד לנזקי עישון סיגריות או חשיפה לאזבסט. את ההפתעה הזו אולי היה אפשר לצפות מראש, בשימוש בנקודת מבט מעט שונה מהרגיל.
צילום: יפעת מכוריש
מודיעין תחרותי הוא בעיקר שימוש בפרספקטיבה, נקודת מבט ממרחק בזמן או במקום, על תנאי השוק המשתנים. כלומר, היכולת להתבונן על האירועים ממבט על, זיהוי הסיכונים וההזדמנויות מוקדם מספיק כך שיתאפשר לנו להתאים את האסטרטגיה, או במקרה הקיצוני, לשנות אותה. המידע כשלעצמו או מספק תובנה. עלינו להתבונן בסיטואציה לא רק מנקודת המבט הרגילה שלנו במתחרים, אלא להתבונן בשוק כולו, בסביבה העסקית הרחבה.
הסביבה העסקית החיצונית לחברה או לארגון מורכבת ממספר גורמים, שלכל אחד מהם השפעה בדרך אחרת על התחרות. המתחרים הם, כמובן, יצרנים מקומיים ויבואנים המשווקים מוצרים דומים למוצר של העסק שלי. אולם, במשקפיים שמעניקים פרספקטיבה רחבה נתבונן גם בענף כולו של יצור המזון המעובד: ספקים, שותפים ולקוחות של העסק. לאחר מכן, עלינו להרחיב עוד יותר את העדשה ולבדוק מה אפשר ללמוד מהתבוננות בסביבה שמעבר לעסק ולענף. כאן כבר נתייחס למגמות טכנולוגיות, כלכלות, פוליטיות וחברתיות.
בענף שבו קיימת רגולציה כבדה הארגון או העסק יכול לקום וליפול על שינוי בחקיקה או הצהרת כוונות או קביעת עמדה. כל הגורמים הפועלים בשוק המזון סובלים מרגולציה כבדה, החל ברשתות השיווק, יבואנים, יצרנים מקומיים וספקים. אם נתבונן רגע בסיטואציה מבעד למשקפי הרגולטור, הרי ברור שהצהרה חד משמעית של ארגון הבריאות העולמי על אודות הקשר בין בשר מעובד לסרטן לא יכולה לעבור בשתיקה או בהצהרה מגומגמת מצד משרד הבריאות הישראלי.
הנבואה ניתנה לשותים?
התבוננות מנקודת מבט רחבה על כמות הפרסומים וניתוח הההצהרות של נציגי ממשל או ארגונים דומיננטיים לענף יכולה לסייע בהיערכות מוקדמת לתרחיש כזה. האם אפשר לצפות מראש אירוע דומה בענפי מזון אחרים? בהחלט.
ארגון הבריאות העולמי פרסם לאחרונה המלצה להטיל מס על משקאות ממותקים כחלק מהמאמץ להילחם במגפת ההשמנה. יש מדינות בעולם שכבר נקטו גישה זו. בינתיים, בישראל מאמצי החברות הצליחו למוסס את רפורמת הסוכר ומס על משקאות ממותקים לא יוטל בקרוב. אך הפגיעה שחוו יצרני הבשר המעובד יכולה לשמש דוגמה לנזק הכלכלי הצפוי, אם יחול שינוי בעמדות הרגולטור.
כמו בשיר של פול סיימון, הבעיה היא בראש שלנו, ויש לפחות חמישים דרכים לפתור אותה: 50 טכניקות לניתוח ותכנון אסטרטגיה, כדי להיערך טוב יותר לקראת הפתעה הבאה.